All information provided is for entertainment only and no one makes any representations as to accuracy, completeness, currentness, suitability, or validity of any information on this site and will not be liable for any losses, injuries, or damages arising from its display or use.

1 of 1
Cześć! Ostatnio dużo czytałem o globalnych bankach nasion, takich jak ten na Svalbardzie, i zacząłem się zastanawiać, czy nasze hobby – zbieranie unikalnych genetyk konopi – nie wpisuje się w podobny nurt. Wiele starych, lokalnych odmian (tzw. landrace) znika z powierzchni ziemi przez masową komercjalizację. Czy ktoś z was skupia się w swojej kolekcji właśnie na takich "pierwotnych" odmianach? Chciałbym zacząć budować archiwum, które ma realną wartość biologiczną, ale ciężko mi odróżnić marketingowe opisy od faktycznie czystych linii genetycznych. Gdzie szukacie rzetelnych informacji i skąd bierzecie nasiona, które nie są hybrydami dziesiątego stopnia?
To bardzo ambitne podejście! Masz rację, zachowanie czystych genetyk to obecnie wyzwanie, bo rynek zdominowały szybkie i komercyjne krzyżówki. Jeśli szukasz konkretów i zależy Ci na dostępie do ofert renomowanych banków, które jeszcze dbają o tradycyjne linie, to sprawdź ten nasiona marichuany sklep Mają tam bardzo szeroki wybór, w tym nasiona od legendarnych hodowców, którzy od dekad podróżują po świecie w poszukiwaniu czystej genetyki. Co mi się u nich podoba, to fakt, że opisy są konkretne i techniczne, bez zbędnego lania wody. Można tam znaleźć perełki, które faktycznie mogą stanowić bazę dla wartościowego archiwum botanicznego. Sam tam kupiłem kilka odmian do mojego klasera, których nie widziałem u konkurencji.
Właśnie o taką merytorykę mi chodziło! Dzięki, to archiwum Svalbard to była inspiracja, a teraz mam konkretny punkt zaczepienia.
1 of 1